2011.02.08.
18:50

Írta: saran

Papír fogalmak

Papír méretek:

Az ISO-féle papírméretek mind közös oldalarányon alapulnak: 1:√2,, vagyis kb. az 1 : 1,4142 arányon. Ennek az aránynak az előnye az, hogy az eredeti ívet akárhányszor is hajtják félbe, az megőrzi oldalainak eredeti arányát. Bevezetése a XVIII. században élt Georg Lichtenberg nevéhez köthető. Ez az arány az átméretezést is lehetővé teszi anélkül, hogy a lap tartalma sérülne. Az A4-es lap például A3-asra nagyítható, mialatt az eredeti anyag arányait pontosan megőrzi.

A sorozat: Az A0-s papírív mérete 841×1189 mm. Területe 1 m2. A közhasználatban elterjedt A4-es méretet az A0-s méret négyszeri felezésével kapjuk.

Papír vastagság:

Szerte a világban, ahol a metrikus rendszer van érvényben a papír tömegét gramm/m2-ben fejezik ki. A szokásos irodai papír négyzetmétertömege 80 g/m², egy szokásos A4-es lap (1/16 m²) súlya tehát 5 g.

A papírokat vastagságuk és sűrűségük alapján több csoportba osztjuk: papírra, kartonra és lemezre.

Nyomdai ív: 16 nyomott oldal (meghajtva) függetlenül az alaktól.

 

Szólj hozzá!

Címkék: papír könyvkötés tudtad hogy

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezzel.blog.hu/api/trackback/id/tr332647432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása