Bár az utóbbi hetekben megsűrűsödtek a "kajás" bejegyzéseim, mégsem áll szándékomban felcsapni gasztro-bloggernek, azt meghagyom a profiknak. De ezt a cékla leves receptet meg kell osztanom, mert nagyon szeretjük és azt tapasztalom, h legtöbben meglepődnek, amikor erről hallanak, de ha megkóstolják, akkor még inkább meglepődnek, ugyanis finom!
Az orosz-lengyel konyha egyik népszerű levese ez, mi is egy "hazánkban ideiglenesen tartózkodó" földrajz tanártól tanultuk annak idején... Szóval: 3-4 kisebb fej céklát meghámozok, megmosom és nagy lyukú reszelővel lereszelem. Annyi vízzel eresztem fel az edényben, h jól ellepje + 1cm. Hozzáadok 2 kockacukrot, sót, őrölt köményt, 1 ek olívaolajat és főzöm, először nagy lángon, majd amikor elkezd forrni, tartalékra veszem és ha nagyon habzik, azt lekanalazom róla. Teszek hozzá még ízlés szerint 1 ek ecetet (én 20%-ost használok) vagy citrom levet, ha valaki a borsot szereti azzal is fűszerezheti még.
Levesbetétnek raviolit vagy tortellinit főzök hozzá. A profik a tésztát is saját kézzel készítik: levestésztát vékonyra kinyújtják, 6-8cm-es pogácsaszaggatóval kis kerek lapokra hagymán dinsztelt, fűszeres darált húst tesznek, félbehajtják a tésztát és mint egy kis kendőt, a két csücskét egymásra fektetik és összecsippentik, ezt külön sós vízben kifőzik. Tehát nagyon hasonlít a tortellinire és ha jól emlékszem permenyi volt az orosz neve ennek a tésztának.