2012.11.10.
22:25

Írta: saran

Céklaleves

Bár az utóbbi hetekben megsűrűsödtek a "kajás" bejegyzéseim, mégsem áll szándékomban felcsapni gasztro-bloggernek, azt meghagyom a profiknak. De ezt a cékla leves receptet meg kell osztanom, mert nagyon szeretjük és azt tapasztalom, h legtöbben meglepődnek, amikor erről hallanak, de ha megkóstolják, akkor még inkább meglepődnek, ugyanis finom!

ceklaleves.jpgAz orosz-lengyel konyha egyik népszerű levese ez, mi is egy "hazánkban ideiglenesen tartózkodó" földrajz tanártól tanultuk annak idején... Szóval: 3-4 kisebb fej céklát meghámozok, megmosom és nagy lyukú reszelővel lereszelem. Annyi vízzel eresztem fel az edényben, h jól ellepje + 1cm. Hozzáadok 2 kockacukrot, sót, őrölt köményt, 1 ek olívaolajat és főzöm, először nagy lángon, majd amikor elkezd forrni, tartalékra veszem és ha nagyon habzik, azt lekanalazom róla. Teszek hozzá még ízlés szerint 1 ek ecetet (én 20%-ost használok) vagy citrom levet, ha valaki a borsot szereti azzal is fűszerezheti még.

Levesbetétnek raviolit vagy tortellinit főzök hozzá. A profik a tésztát is saját kézzel készítik: levestésztát vékonyra kinyújtják, 6-8cm-es pogácsaszaggatóval kis kerek lapokra hagymán dinsztelt, fűszeres darált húst tesznek, félbehajtják a tésztát és mint egy kis kendőt, a két csücskét egymásra fektetik és összecsippentik, ezt külön sós vízben kifőzik. Tehát nagyon hasonlít a tortellinire és ha jól emlékszem permenyi volt az orosz neve ennek a tésztának.

Szólj hozzá!

Címkék: konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezzel.blog.hu/api/trackback/id/tr344900245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása