2011.10.09.
11:19

Írta: saran

Apróságok készítése mintalyukasztóval

Ma Szentendrén sétálgatva belebotlottunk a Karácsony Múzeumba! Így feltöltődtem a csillogó-villogó díszek élményével.

Ha Karácsony, akkor mindenképp előveszem a mintalyukasztóimat. Az ajándékkísérő kártyákhoz ezt használom legszívesebben. Mintalyukasztókat 2-3 méretben és nagy választékban találsz minden kreatív üzletben. Ami az én kedvencem: karácsonyfa és csillag alakú. Fontos tudni, hogy a mintalyukasztóval elsősorban papírt tudunk megmunkálni (abból is csak bizonyos vastagságig, de mint az alább kiderül, én sikeresen használtam öntapadós fólia kivágására is. Fémlemezt, textilt viszont nem lehet vágni vele.

Az első ötlet, a legkézenfekvőbb: ajándékkísérő kártyák, képeslapok készítése. A4-es méretű Kaskad kartont szeretek használni leginkább (Panton boltokban kapható). A képeslaphoz félbevágom az A4-es kartont, majd félbehajtom (tehát 2 db lesz belőle). Az ajándékkísérőhöz pedig 8db-ra vágom az A4-est, a méret így 10.5cm*7.3cm). A mintalyukasztóval kivágom a mintát a kartonból és félreteszem a kieső papírdarabot, mert szeretem a "negatív" mintát is felhasználni egy másik, eltérő színű kartonon.

Második ötlet: nem szeretek kidobni semmit, ami szép és újrahasznosítható. Tavaly a szoptatás ideje alatt rákaptam a Lidl-ben kapható négercsókra, ami amellett hogy nagyon finom és kalóriadús, szép, csillogó ezüst kartonban van becsomagolva (a belső borítása). Gyűjtögettem-gyűjtögettem, majd mikor már kifolyt a sok kartonlap a szerkény háta mögül, elkezdtem gondolkodni, hogy mire lehetne felhasználni. Ekkor jött az ötlet, hogy készítsek karácsonyi girlandot (füzér magyarul?). Ehhez vettem egy viszonylag drága, de nagy méretű csillag lyukasztót, ami sikeresen vitte a vastag kartont. Vettem még ezüst színű szalagot és ragasztópisztollyal 2 csillagot összeragasztottam úgy, hogy közte legyen a szalag. Kb. 8-10cm-re vannak egymástól a csillagok, de ez ízlés dolga, hogy kinek milyen "lépéstávolság" tetszik. A karácsonyfán is jól mutat, de ablakkeretre is el tudom képzelni ahogy függőlegesen 4-5 füzér lefut. Nálunk karácsonyi szezon után a csilláron talált helyet, amit a kislányom szívesen elnézegetett és mutogatott lelkesen a csillagokra, amíg kisebb volt.

A girlandot természetesen nemcsak karácsonyi hangulatban lehet elkészíteni, hanem színes papírokból, virágos mintával is mutatós lehet az ablakban.

Harmadik ötlet: a kiürült bébi kajás üvegeket szintén gyűjtögetem, ezek kaptak most új funkciót, mécsestartókká avanzsáltak. A letisztított üveget még alkoholos vattával is áttörölgettem, hogy majd jól ragadjon rá az öntapadós matrica. Több színben vásároltam öntapadós fóliát és a különböző lyukasztók segítségével vágtam ki belőlük mintákat. Persze szabad kézzel is lehet vágni a fóliából és akkor még változatosabb alakzatokat lehet csinálni. De eredeti funkciójában is használhatjuk a feldíszített üveget, tavaly pl. házi készítésű narancslekvárt vagy natúr mogyorót, diót, kesudiót, mazsolát tettem az üvegekbe és mézzel töltöttem fel.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony ajándék papír mintalyukasztó personalize

2011.10.07.
20:50

Írta: saran

Vasárnap reggeli kényeztetés

Mióta Emi bölcsibe jár, nálunk is pörgősebb lett a reggel és ezzel együtt a reggeli is. De vasárnap kijár egy kis kényeztetés. A két kedvencünket teszem most közkinccsé:

Friss baguette

Többnyire otthon készítem a kenyeret (még jó, hogy divatba jött a kenyérsütő gép ajándékozás az esküvők alkalmából), sima és teljes kiörlésű búza vagy rozsliszt keverékéből. Ez nagyon kényelmes megoldás, mivel csak a hozzávalókat kel bepakolni a gépbe és a keveréstől kezdve, a dagasztáson át, a kelesztésig és sütésig nincs további teendőnk. A baguette recepthez azonban kézi keverőgépet használok, 5 perc keverés, 30 perc kelesztés után meg lehet formázni a 3 baguette formát és a fém sütőformában kb. 20 perc alatt elkészül a friss, ropogós francia kenyér!

Hozzávalók (3db 10dkg-os kenyérkéhez): 250ml langyos tej + 1tk cukor + 1 kocka friss élesztőt felfuttatunk, 500g liszt (ebből 100-150g teljeskiőrlésű) + 1,5tk só + 100g olvasztott vajat összekeverünk és hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan összekeverjük a kézi robotgép dagasztó fejével. Meleg helyen 30 percig hagyjuk megkelni.

Pikelet - ausztrál zabpelyhes palacsinta - Stahl Judit nyomán

Egyszer kezembe került egy Stahl magazin, amiben volt egy válogatás a világ palacsinta receptjeiből. Nekünk a zabpelyhes lett a kedvencünk. Annál is inkább mert fejenként 2 db-nál többet nem lehet megenni belőle, annyira tápláló ez a pufi palacsinta, így nekem sem kell fél órát állnom a tűzhelynél.

Hozzávalók: 5dl tej + 16dkg zabpelyhet összekeverünk előző este (!) és a hűtőbe tesszük, másnap reggel összekeverjük a többi hozzávalót 6dkg liszt + 2kk szódabikarbóna + 2kk sütőpor + csipet só + 2ek barnacukor + 0,5kk fahéj + 2 egész tojás + 8dkg olvasztott vaj, majd belekeverjük a zabpelyhes tejet. Vajon megsütjük a sűrű palacsinta tésztát, ami a sütőpornak köszönhetően kicsit "felpuffad". A fahéjnak és barna cukornak köszönhetően nem is kellene hozzá további "feltét", de azért mi nyakon öntjük egy kis juharfa sziruppal.

Szólj hozzá!

Címkék: konyha

2011.10.05.
10:54

Írta: saran

Selyemkendő ezerféleképpen

Nemrégiben bukkantam rá a net-en a Furoshiki technikára. Ez a japán "csomózási" eljárás a kendők sokféle felhasználását jelenti. A kendőket használhatjuk sálként fejre, nyakra, csípőre, mell köré tekerve, erről talán már mindenki hallott, vagy talán maga is használta egyik-másik megoldást a strandon. Különböző formájú ajándékok csomagolásaként is használhattunk már kendőt. Ami viszont teljesen új volt nekem és megbizsergette a fantáziámat, a táskakészítés!

Egy egyszerű négyzetalakú kendőből több változat is készíthető. Előkaptam hát egy ajándékba kapott Szász Endre grafikával díszített kendőt, amit az anyaga miatt (100% PP) nem kedveltem és sálként nem használtam, egy ütött-kopott táskámat viszont kiválóan "felöltöztette".

Annyira kedvet kaptam a kendőzéshez, hogy elővettem a 8-10 éve nem használt selyemfestő szettemet és festettem egy 90*90cm-es selyemsálat. A kezem ugyan kicsit remegett, amikor nekikezdtem a kontúrok megrajzolásának, de a kék-zöld-türkiz színek keverését és a kendő "kiszínezést" már nagyon élveztem. 

Szólj hozzá!

Címkék: divat kendő csomózás selyemfestés

süti beállítások módosítása