2011.10.07.
20:50

Írta: saran

Vasárnap reggeli kényeztetés

Mióta Emi bölcsibe jár, nálunk is pörgősebb lett a reggel és ezzel együtt a reggeli is. De vasárnap kijár egy kis kényeztetés. A két kedvencünket teszem most közkinccsé:

Friss baguette

Többnyire otthon készítem a kenyeret (még jó, hogy divatba jött a kenyérsütő gép ajándékozás az esküvők alkalmából), sima és teljes kiörlésű búza vagy rozsliszt keverékéből. Ez nagyon kényelmes megoldás, mivel csak a hozzávalókat kel bepakolni a gépbe és a keveréstől kezdve, a dagasztáson át, a kelesztésig és sütésig nincs további teendőnk. A baguette recepthez azonban kézi keverőgépet használok, 5 perc keverés, 30 perc kelesztés után meg lehet formázni a 3 baguette formát és a fém sütőformában kb. 20 perc alatt elkészül a friss, ropogós francia kenyér!

Hozzávalók (3db 10dkg-os kenyérkéhez): 250ml langyos tej + 1tk cukor + 1 kocka friss élesztőt felfuttatunk, 500g liszt (ebből 100-150g teljeskiőrlésű) + 1,5tk só + 100g olvasztott vajat összekeverünk és hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan összekeverjük a kézi robotgép dagasztó fejével. Meleg helyen 30 percig hagyjuk megkelni.

Pikelet - ausztrál zabpelyhes palacsinta - Stahl Judit nyomán

Egyszer kezembe került egy Stahl magazin, amiben volt egy válogatás a világ palacsinta receptjeiből. Nekünk a zabpelyhes lett a kedvencünk. Annál is inkább mert fejenként 2 db-nál többet nem lehet megenni belőle, annyira tápláló ez a pufi palacsinta, így nekem sem kell fél órát állnom a tűzhelynél.

Hozzávalók: 5dl tej + 16dkg zabpelyhet összekeverünk előző este (!) és a hűtőbe tesszük, másnap reggel összekeverjük a többi hozzávalót 6dkg liszt + 2kk szódabikarbóna + 2kk sütőpor + csipet só + 2ek barnacukor + 0,5kk fahéj + 2 egész tojás + 8dkg olvasztott vaj, majd belekeverjük a zabpelyhes tejet. Vajon megsütjük a sűrű palacsinta tésztát, ami a sütőpornak köszönhetően kicsit "felpuffad". A fahéjnak és barna cukornak köszönhetően nem is kellene hozzá további "feltét", de azért mi nyakon öntjük egy kis juharfa sziruppal.

Szólj hozzá!

Címkék: konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezzel.blog.hu/api/trackback/id/tr603286206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása