Alig több mint egy éve lakunk kertes házban (na jó, ez enyhe túlzás, lévén a zöld terület alig 10m2) és idén kipróbáltuk a paradicsom termesztést. Igaz ennek is inkább pedagógiai vonzata volt, hogy Emi lányunk lássa, hogyan cseperedik a magból a palánta, majd érik meg a paradicsom. Nagy terméshozammal nem dicskedhetünk, merthogy nyáron hetekig magára hagytuk szegény kis növényeket a nagy kánikulában, így a 4 tő paradicsom összesen nem termett 20 szem termést, ráadásul ennek a fele zöld maradt. Tanulság: ne ültess zöldésget egy dió és egy hársfa árnyékába... Így jött az ötlet, hogy hasznosítsuk a zöldparadicsomot.
Savanyúságként már korábban is ismertem a zöldparadicsomot, a kisebb, formásabb termésekből készítettem is két üveggel.
Néhány éve a barátnőmtől kaptam zöldparadicsom lekvárt, ami nagyon ízlett, ezért elkezdtem keresgélni a net-en receptek után, találtam is belőle számosat, de aztán persze mentem a saját fejem után és ezt készítettem el:
1,5 kg zöldparadicsom
20-25 dkg barna cukor
1 db közepes birsalma (2 db-al már a birs íze fog dominálni, ezt is teszteltem)
1 csomag 3:1 dzsemfix
ízlés szerint citromhéj, citromlé
A paradicsomot és a birsalmát megpucoltam, kis kockákra vágtam, 2-3 órát főztem, majd turmixoltam. Ez után adtam hozzá a dzsemfixet, még egyszer felforraltam és forrón tettem üvegekbe, amiket 5 percig fejre állítottam.
Férjem szerint az idei szezon legfinomabb lekvárja született meg :-)
v2: birsalma nélkül fűszerekkel is meg lehet bolondítani a paradicsomot, frissen reszelt gyömbérrel, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel