2014.02.17.
12:38

Írta: saran

Pólófonal

zpagetti2.jpgLelkesedésem új tárgya: a póló fonal, ami egyrészt azért jó, mert maradék anyagok újrahasznosításából született, másrészt a vastagsága, rugalmassága miatt rendkívül jól felhasználható.

A Fonalland akciója keretében hat gyönyörű színű gombolyagot rendeltem és az első darabot kézzel kötöttem, mivel a vastag fonalhoz illő vastag (10-12mm) kötőtű illetve horgolótű után még szaladgálnom kellett. A kézzel kötés technikája nagyon egyszerű, gyakorlatilag a kötést imitáljuk úgy, hogy a két kezünk, karunk lesz a két kötőtű. A szemek felszedésénel kell csupán jobban odafigyelni, hogy egy-azon irányból hurkoljuk a fonalat, utána már csak át kell húzni a fonalat a régi hurkon és a másik kezünkre áttenni az új szemet.

zpagetti4.jpg

 

 

 

Egy 10 szemből álló sál (kb. 2m hosszú) anyagigénye kb. 30-35 dkg és elkészítése kb. 25-30 perc.

 

 

 

zpagetti12.jpg

WORKSHOP: a technikát bemutatom egy tanfolyam keretében szeptember 27-én szombaton 16h-tól a Három Hét Galériában (XI. Bartók Béla út 37.)... jelentkezés Facebook-on

 zpagetti3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló tanfolyam sál kötés

2014.02.15.
06:34

Írta: mazsa..

Darvak...

„Mazsát majd’ 10 éve ismerem meg, igaz akkor még Sebők Zsófinak hívták….”… hangzott ez a mondat 2011-ben… azóta lassan a 10-ből inkább 15 lesz :D…. de azért még mindig mazsa vagyok, meg még mindig sebők zsófi is… gyanítom ez nem is fog egy darabig változni :D…. 

Én eddig leginkább csak olvasója voltam a blognak, meg néha picit szereplője is, de Sárának csak sikerül belerángatnia mindenféle mókába…és én ezt mennyire szeretem :D….

 … és akkor egy számomra nagyon kedves történettel kezdeném… a darumadarakról…

Nem vagyok különösebben babonás, sőt, semennyire nem vagyok az. Ez a legenda évekkel ezelőtt mégis nagyon megfogott…

Japánban a daru és a teknősbéka a hosszú élet szimbóluma. A daru a taoista halhatatlanok szent madara. Felettébb szerencsés előjelnek számít. A legenda szerint, úgy 800 évvel ezelőtt, egy taoista szerzetes szemtanúja volt egy daru és egy kígyó közötti harcnak. Ez a különös küzdelem ihlette meg a szerzetest a Tai-Ji harcművészetet kialakítására.

A japánok úgy tartják, hogy 1000 hajtogatott daru a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését jelenti.

Él Hiroshimában egy történet, ami egy 1943-ban született fiatal kislány, Sadako Sasaki nevéhez fűződik és így hangzik:

Szadako mindössze két éves volt, amikor az atombombát 1945. augusztus 6.-án Hirosimára dobták. Ahogy növekedett, erős, bátor és sportos lánnyá vált és minden vágya az volt, hogy sportoljon és testnevelő tanár legyen. 1955-ben 11 éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett a földön. Megállapították, hogy leukémiában szenved. Szadako legjobb barátja egy japán legendát osztott meg a lánnyal az 1000 darumadár legendáját. Szadako remélte hogy az istenek teljesítik kívánságát és meggyógyul, ezért elkezdte hajtogatni a madarakat. 644 darabot sikerült befejeznie mielőtt 1955. október 25.-én 12 éves korában, a kórházban meghalt. Barátai és iskolatársai meghajtogatták a maradékot és az 1000 darut Szadako sírjába helyezték. Bátorsága és kitartása arra ösztönözte barátait, hogy aláírásokakt gyűjtasenek Japán szerte és kezdeményezzék egy szobor építését, mely Szadako és mindazon gyerekek emlékét őrzi, akik áldozatul estek az atombomba támadásának. 1958-ban felavatták a Hirosimai Béke Parkban a szobrot, ami Szadakot ábrázolta egy arany darumadárral a kezében.
Napjainkban, az emberek a világ minden részéről darumadarak ezreit hajtogatják és küldik Szadako emlékművéhez, melyeket a szobor melletti átlátszó szekrényekben helyeznek el.

Eddig kétszer hajtogattam ajándékba darumadarat… pontosabban kétszer hajtogattam ajándékba ezer darab darumadarat… és a legendában lehet valami, minden egyes darabnál arra a valakire gondoltam, akinek készült, és ahogy egyre csak gyűltek a kis madárkák, annál nagyobb szeretettel készültek…

Nem utolsó sorban pedig amellett hogy vicces, megdöbbentő, és nem egy szokványos ajándék lehet, ezer darab daru igen mutatós tud lenni … 

darvak1.jpg

darvak2.jpg

Szólj hozzá!

2014.02.07.
21:18

Írta: saran

Valentin napi filmajánló

Nagy mozi rajongó vagyok, de nem bírom a rózsaszín lányregényeket (kivéve a BBC-s Büszkeség és balítéletet). Minek írok akkor Valentin nap alkalmából filmajánlót? Csak :-) Íme az én Top 3 szerelmes filmem:

No 1. A nő kétszer / Sliding door (angol)

abszolút kedvenc, nemtudomhányszorvégignéztem, pedig G.P. színésznőt egyáltalán nem csípem egyébként, de ebben az angol miliőben mégis elhiszem neki, hogy lesz happy end a mi-lett-volna-ha történet végén. a film zenéje pedig évekig az ébresztő cd-m volt reggelete :-)

No 2. Nyakunkon az élet / Reality Bites (amerikai) egy film 1994-ből :-), hát igen, akkor voltam 20 éves, nem meglepő, hogy beszippantott ez a film, bár a story nem túl erős, de a hangulata és pimasz bája a két főszereplő rajongójává tett (kár, hogy ritkán kapnak jó filmszerepeket)

No 3. Harcos és a hercegnő (német)

bár egy kicsit lassú ez a film, de életszerű-életszagú, tele bátortalan lépésekkel, elutasítással, reménykedéssel, nagy ugrással a semmibe.

további "furcsa" szerelmes filmjeim a múlt évszázadból :-)

Mielőtt felkel a nap (Before Sunrise), Zongoralecke (The Piano), A szerető (L'amant), Gilbert Grape, Pop, csajok, satöbbi (High Fidelity), Lopott szépség (Stealing Beauty), A Paradicsom... és a Pokol (Jean de Florette / Manon des sources)

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló valentin

süti beállítások módosítása