2014.03.06.
21:49

Írta: saran

Kincsvadászat

Drága pénzen bárki tud jó alapanyagot beszerezni a kézműveskedéshez, hiszen rengeteg bolt, webáruház áll rendelkezésre. De ahhoz, hogy egyedi és olcsó anyagokhoz jussunk, szükséges egy kis vadász-szellem, azaz kitartás és szemfülesség. Bemutatom a kedvenc lelőhelyeimet:

kincs2.jpgBolhapiac (Ecseri, PeCsa, ...) a legrégibb és legkézenfekvőbb, mivel kiszámítható a nyitvatartás és a kínálat. Találhatunk régi csipkéket, retro ruhákat, táskákat, bizsukat szép számmal, de ha kis bútort akarunk venni, abból is nagy a kínálat. Férfinépek is szívesen elnézelődnek az Ecserin a katonai egyenruhák, kerékpár alkatrészek, régi fényképezők, könyvek között.

Ezt a kitűzőt bolhapiacon találtam és nagyon feldobja a kedvenc boleromat.

kincs3.jpgAdománybolt (Charity shop) egy viszonylag új kezdeményezés itthon (külföldön már láttam ilyet korábban a Vöröskereszt szervezésében). Lényege, hogy ingyenesen átadhatjuk a megunt holmikat és a bevételből finanszírozzák a helység bérleti díját és az eladó bérét. Előnye, hogy rendkívül olcsó, viszont sok a kacat, türelem kell, hogy átnézzük a polcokat.

Itt kerestem csetreszeket a kis virágaimhoz és találtam rá a kerámia hamutálra, tejkiöntőre és anyag bögrére. Hasonlóan ültettem be pozsgásokkal, mint tavaly az üvegpoharakat.

Itt nem csak találhatsz, hanem a felesleges holmikat oda is adhatod, így lesz otthon helyed az új szerzeményeknek :-)

kincs4.jpgTurkáló - amit én elsősorban méteráru beszerzéskor keresek fel. Nem csak a lakástextileket nézem át, hanem a ruhákat is: sokszor egy szép színű, jó anyagú pamut póló vagy vászon ing is lehet jó alapanyag párnához, táskához. Tipp: érdemes figyelni a havi készletváltásra, mert az utolsó napokban általában 50% áron juthatunk hozzá a ruhákhoz, függönyökhöz, terítőkhöz.

Ebből a vidám színű textilből sajnos csak egy másfél méteres darab volt az üzletben, de három kerek párna született belőle.

A Re-szütyős virágos bevásárlótáska is a turkálóban várt rám, asztalterítő formájában.

Méteráru boltok - általában minden boltban van egy kosár tele maradék textil darabokkal, néhányszáz forintos darab áron. Ha van időd átforgatni a kupacot, itt is találhatsz mutatós darabokat.

A könnyű kis sálakat is maradékokból varrtam.

Garázsvásár - ez lehetőség is az elmúlt években kapott nagyobb teret nálunk. Általában költözés, vagy az éves lomtalanítás előtt teszik ki a családok a használaton kívüli tárgyaikat eladásra a saját lakásukban vagy garázsukban. Szintén nagyon olcsó beszerzési forrás, de kell hozzá szerencse, hogy megfelelő cuccokhoz juss. Vannak közösségi garázsvásárok is, ahol 2-3.000,-Ft helypénzért kaphatsz asztalt és akár Te is megszabadulhatsz a saját holmijaidtól. Az információkat a lehetőségekről elsősorban a Facebook-on találjuk.

Kislányom által megfestett lámpára egy garázsvásáron bukkantam rá.

Tchibo, Lidl - nem gondolnánk, de meglepően jó áron lehet néha kifogni kreatív anyagokat, kis szerszámokat a szupermarketekben. Hozzánk Lidl áruház esik útba és ha időben kezembe kerül egy szórólap, akkor értesülök az aktuális ajánlatokról. Hátránya, hogy szezonális, tehát ritkán lehet ugyanazt a terméket megvenni az akció végeztével. Karácsony, húsvét és iskolakezdés előtt azonban mindig lehet számítani színes, mintás kartonpapírokra, nyomda szettekre, cikk-cakk ollókra és egyebekre. Nekem a régóta vágyott pirográfot sikerült kifognom pár éve az aktuális kínálatból. A Tchibo pedig egy egészem új forrásom, eddig "ellenálltam" az online ajánlatdömpingnek, de a mostani papír-kézműves katalógusra nem bírtam nemet mondani és vásároltam új vágólapot és szerszámokat.

kincs1.jpg

Sokan talán idegenkednek attól, hogy régi, kopott, mások által használt holmikat vegyenek birtokba, de azt gondolom, hogy nem árt ebben az őrült fogyasztói kényszerben néha a fenntarthatóságra is gondolni és megkeresni, megtalálni egy-egy szép régi tárgy új funkcióját, ahelyett hogy folyton új dolgokat vásárolunk.

 

 

1 komment

Címkék: ajánló alapanyag újrahasznos

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezzel.blog.hu/api/trackback/id/tr1005834894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.07.15. 21:22:54

Nagyon bejövősek, ötletes. :D Én is előkeresek pár régi holmit és kezdek velük valami kreatívat www.ujsagomat.hu/kik/
süti beállítások módosítása