2013.07.02.
20:29

Írta: saran

Alkohol-mámor

Nem kifejezetten rajongok az alkoholért, a vörösáfonyás almabort (cranburry cider :-)) kivéve, de most mégis egy bejegyzés következik a tömény italok kreatív felhasználásáról.

palinka1_1.jpgA Balaton felvidéken van egy kis családi szőlőnk, ami néhány hordó fehér asztali boron kívül pár liter törköly pálinkát ad az asztalra. Igen ám, de a törköly ízét-illatát kevesen szeretik. Ezért már 10-15 éve elkezdtük "fűszerezni" a tömény italt, az első próbálkozásunk a közelben levő ősborókás ágairól szedett boróka-bogyó volt, majd jött a mézzel (és fél adag vízzel) könnyített pálinka verzió. Miután kicsit körülnéztünk a konyhakertben szélesítettük a palettát borsmentával, édeskömény magjával, rozmaringgal és egyéb fűszernövénnyel, vagy mazsolával, aszalt gyümölcsökkel ízesítve a törkölyt. Karácsonykor a méz mellé gyömbér, szegfűszeg, fahéj, citrom-, narancshéj került az italba. Minden esetben több hét, de inkább 3-6 hónap érlelés szükséges, száraz, hűvös, lehetőleg sötét helyen. Érdemes hetente egyszer-egyszer megmozgatni az italt és a benne levő tartalmat.

palinka4.jpgTavaly nyáron jutott először eszembe friss gyümölcsöt tenni a pálinkába, így született a fekete áfonya, gránátalma ízű "likőr". Most is ilyet készítettem az idei Karácsonyra, ajándéknak. Az ízéről nem tudok nyilatkozni, mert sosem kóstoltam, de a színe csodás, már 2-3 nap után is.

A másik ötlet szintén friss gyümölcs-alkohol párosítása, meggy és konyak felhasználásával, net-ről vett recepttel készítettem életem első konyakos meggyét :-)), 2 hónap érlelés után remélem finom sütit tudok majd készíteni belőle. De az is lehet, hogy addig megtanulok csokit önteni a konyakos meggy köré!

Szólj hozzá!

Címkék: alkohol fűszer

süti beállítások módosítása