2011.01.14.
11:42

Írta: saran

Sablon készítés

borito_2014.jpg

Sablonokat (stencileket) széles választékban lehet venni a kreatív üzletekben, de vásárláskor érdemes figyelni arra, hogy a különböző vastagságú és anyagú sablonok más-más célt szolgálnak.

sablon1_1.jpgA vékony műanyag sablonok általában textilfestésre valók, ennek még jellemzője, hogy viszonylag nagy felületek "üresek", hiszen ecsettel nehéz lenne hozzáférni egy keskeny, szűk felülethez. A fémből készült és általában kisméretű sablonok jellemzően embossing-ra, azaz papír domborításra valók. A 2-3mm vastag, szintén nagy alakú, műanyag formák pedig a fali 3d-s dekorációt szolgálják.

Az egyik kedvenc sablon-sorozatomat az Ico Creativ gyártotta. Főleg gyerekeknek való mintákat (manók, angyalok, gyümölcsök, virágok) választottam, mivel az elmúlt években textiltáska-festés foglalkozásokat tartottam a Művészetek Völgyében.

sablon_konyv3_1.jpgHa azonban nem találsz a kedvedre való mintát a boltokban, készíthetsz is. Ehhez egy kis kézügyesség és bátorság szükséges csupán, no meg néhány speciális eszköz: műanyag fólia, sniccer, vágólap (ezt esetleg helyettesítheted 3mm-es papírlemezzel), esetleg stencilvágó kisolló.

Először válaszd ki a mintát, amit szeretnél felhasználni. Bogarászhatod a kreatív újságokat, a speciális könyveket, vagy rajzold le szabad kézzel, amit mintaként megálmodtál. Mintát a net-ről is sok helyről le tudsz tölteni, elég beírnod a stencil, template, sablon, minta szavakat. Ha szűkíteni akarod a felhozatalt, írj be újabb kulcsszót magyarul (így egy kicsit kevesebb találatod lesz) vagy angolul pl. karácsony, christmas, Snoopny, flowers, ... Legutóbb 5 kattintásomba került egy jópofa Hello Kitty mintát találni, hogy az unokahúgomnak festhessek egy pólót.

sablon_vagas2_1.jpgHa sikerült választani, helyezz rá a képre egy egy műanyag fóliát (ezt is a Panton-ban szoktam beszerezni) és másold át a mintát a fóliára alkoholos filccel. Én a mattosabb fóliát kedvelem, aminek kicsit egyenetlenebb a felszíne és kicsit vastagabb, mint a stencileknél szokásos. Azért kedvelem ezt a vastagabb fóliát, mert egyaránt lehet textilfestésre és embossingra használni.

sablon_vagas3_1.jpgA fóliát a vágólapra helyezve, sniccerrel óvatosan vágd ki a mintát. Ha nincs még nagy gyakorlatod a sniccer használatában, akkor haladj néhány mm-el a minta szélétől beljebb, így ha meg is csúszik a kezed, nem szaladsz ki a mintából. A kisebb hibákat, mintától való eltérést még mindig javíthatod kisollóval.

Elkészült! A leveles sablonnal egy neszeszert díszítettem legutóbb, de már pólóra is festettem ezt a mintát.

Fogadjunk, senki sem fog szembejönni az utcán hasonló mintával a pólóján!

 

 

 

1 komment

Címkék: sablon textilfestés díszítőfestés embossing

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezzel.blog.hu/api/trackback/id/tr342583032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antagoné 2020.10.16. 14:10:41

Köszi, sokat kerestem, de csak nálad találtam használható saját sablon instrukciókat:)
süti beállítások módosítása